اخبار

چرا «لایکی» برای نوجوانان مفید نیست؟/ جای خالی تربیت رسانه ای در خانواده

رئیس فرهنگسرای رسانه با اشاره به این که پلتفرم‌های جدید زمینه‌ساز فرار کودکان و نوجوانان از خانواده می‌شود، گفت: نیازمند تربیت رسانه‌ای هستیم.

به گزارش عصر هوشمندی، مهدی محمدی، رئیس فرهنگسرای رسانه که مهمان برنامه رادیویی «هشتگ گفتگو» رادیو گفتگو بود، درباره نرم‌افزار لایکی و شیوه برخورد با آن و آسیب هایی که خانواده‌ها از پلتفرم لایکی می گیرند، گفت: نکته ای که باید اشاره کنم این است که نیاز به وضعیت کاملی در بین مردم داریم؛ وضعیتی که آمدن نرم‌افزارهایی مثل لایکی‌ خللی در آن ایجاد نکند. البته اکنون طبق اعلام شورای عالی فضای مجازی، این نرم‌افزار فیلتر است اما این فیلترینگ  در مورد تلگرام و سایر پلتفرم‌ها وجود دارد اما مردم همچنان از آنها استفاده می‌کنند.

وی افزود: سال‌ها بعد از جدی‌شدن چنین پلتفرم‌هایی، یک رویکرد جدی برایمان ایجاد شد و آن هم موضوع سواد رسانه‌ای بود. گفتیم که مردم باید میزانی از آگاهی را داشته باشند و سپس از آن استفاده کنند. امروز همه ما می‌توانیم از این پلتفرم‌ها استفاده کنیم و سواد اقل برای آن را هم داریم اما آن چیزی که فقدانش احساس می‌شود حوزه تربیتی در رسانه است. در حقیقت نگاه تربیتی ما دچار نقصان شده است. در بعضی خانواده‌ها با کمال تاسف باید بگوییم که پدر و مادر می‌دانند فرزندش از این نرم‌افزار استفاده می‌کند و در عین حال خودشان هم همراهی می‌کنند و در فیلم‌ها و کلیپ‌هایی که ساخته می‌شود پدر و مادر نقش بازیگر یا فیلمبردار را بازی می‌کنند. البته این موضوع هم از روی ناآگاهی است و عمق فاجعه را نمی‌دانند.

او با اشاره به پلتفرم‌های جدید که زمینه‌ساز فرار کودکان و نوجوانان از خانواده‌ها شده است، گفت: سال‌های گذشته یک آسیب اجتماعی جدی داشتیم و آن هم موضوع فرار از خانه بود. نوجوانانی داشتیم که از خانه فرار می‌کردند اما گویا امروز موضوع عوض شده است. امروز کودک و نوجوان ما در خانه است اما از خانه فرار کرده است؛ همان آسیب‌ها و خطراتی که ممکن است بیرون از خانه برایش رخ دهد، در خانه و در حین استفاده از این پلتفرم‌ها برایش رخ می‌دهد. پدر و مادر در مواجهه با این آسیب یا می‌خواهد بگوید خیلی شیک هستم و یا نمی‌داند که چه خبر است که هر دو فاجعه است.

رئیس فرهنگسرای رسانه در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به این سوال که چرا لایکی جذاب است، گفت: دقت کنید که چند منطق جدی در این پلتفرم‌ها وجود دارد. تا قبل از این در مورد اینستاگرام می‌گفتیم که شخص از شئون زندگی شخصی خود فیلم و عکس گرفته، به اشتراک می‌گذارد و استقبال می‌شود و به همین دلیل جذاب است در پلتفرم‌های جدید اتفاقی که رخ داده است این است که منطق بازی و سرگرمی ایجاد شده و جدی است. می‌توانید امتیاز بگیرید، امتیاز بدهید، آنلاین بازی کنید و …. علاوه بر این کیفیت لایو بسیار بهتر شده است و نرم‌افزار در بستر فنی بسیار خوبی عرضه می‌شود. در کنار اینها می‌توانند چهره‌شان را تغییر دهند، آرایش کنند، رنگ‌آمیزی کنند و … تغییر ابعاد صورت، بینی و گونه برای نوجوانان ۱۱-۱۲ ساله فضای بسیار جذابی را ایجاد کرده است. ممکن است ما از زاویه خود به او انظار بدهیم اما او چیزهایی را در اختیار می‌بیند که باعث می‌شود دیده شود.

محمدی در مورد لزوم نظارت مستمر والدین بر فرزندان خود گفت: هر پدر و مادری دقیق‌ترین روان‌شناس فرزند خود است؛ یک زمان هست که ما در مورد استفاده عادی از اینترنت حرف می‌زنیم اما یک زمان هست که فرزندی صبحش را با این نرم‌افزارها آغاز می‌کند و تا شب درگیر آن است؛ طبیعتا خلائی زمینه‌ساز این موضوع شده است. پدر و مادر اول از همه باید بداند که دلیل این موضوع چیست؟

او درخصوص جایگزین کردن پلتفرم‌های داخلی به جای این نرم‌افزارها گفت: نگاهی به تجربه‌های قبلی بیندازیم که قرار بود پلتفرم‌های ایرانی بیایند و جای خارجی‌ها را بگیرند اما متاسفانه ناموفق عمل کردند. نه تنها نیازها را پاسخگو نبود بلکه توان و دانش داخلی را هم زیر سوال برد. وقتی به تجربه‌های دیگر کشورها نگاه می‌کنیم می‌بینیم که مردم این پلتفرم‌ها را اداره می‌کنند و دولت تنها نظارت، کنترل و نگاه حمایتی دارد. به نظرم در وضعیت فعلی باید دولت به مردم اعتماد کرده تا خودشان فضا را در دست بگیرند.

این فعال رسانه‌ای در پایان گفت: توصیه من این است که خانواده‌ها برای استفاده فرزندان خود از اینترنت از کامپیوتر و لپ تاپ استفاده کنند. گاهی اوقات با دادن تبلت و گوشی خودمان زمینه برخی چیزها را برایشان فراهم می‌کنیم.

 

منبع: فارس
انتهای پیام

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا