فـریب و پـروپـاگاندا در رسانه ها

به گزارش عصر هوشمندی، پروپاگاندا تکنیکی است که قدرتها با آن، اقدامات غیر موجهشان را مشروعیت میدهند.
صاحبان صنایع و مالکان قدرت در دنیا میدانند که رسانه، مهمترین و در دسترسترین ابزار برای برقراری ارتباط با مردم است که تأثیرات شگفت انگیزی را در تمام ابعاد انسان ایجاد میکند و گاهی سرنوشت انسان و حتی یک کشور را تغییر میدهد. در این میان، این مردم نیستند که تصمیم میگیرند؛ رسانهها هستند که تصمیماتی را که باب میل خودشان است را، به مرور و با روشهایی مشخص، به مردم تحمیل میکنند؛ بی آن که خود مردم از آن آگاه باشند.
برای جذب مردم، رسانهها باید روشهایی را به کار ببندند تا در فضای رقابتیای که میان رسانهها جریان دارد، خودشان را به عنوان دارندگان منابع دست اول معرفی کنند و مردم به سمت آنها کشیده شوند. در این صورت است که اگر آن رسانه، حتی با استفاده از روشهای فریب، اخبار را منتقل کند، مردم آن را میپذیرند و اگر هدف، گرفتن تصمیم مشترک برای تعیین آیندهی جامعه باشد، قطعاً این رسانهها مورد اقبال بیشتری قرار خواهند گرفت و روشهای فریب آنها بیشتر جواب خواهد داد. همچنین با این روشها می توانند به مرور در فرهنگ و باور یک جامعه ابهام ایجاد کنند، جامعه را دچار بحران هویت و در نهایت فروپاشی کنند. از دیگر فواید استفاده از روشهای فریب، پرت کردن حواس مردم به مسائل حاشیهای است؛ به ویژه زمانی که کشور دچار مشکلات متعددی اعمم از اقتصادی و سیاسی باشد. همچنین با استفاده از روشهای مغالطه، میتوان خیلی نامحسوستر به فریب افکار عمومی پرداخت.
فریب در رسانه
مک لوهان (۲۱ ژوئیه ۱۹۱۱-۳۱ دسامبر۱۹۸۰) معتقد است: پیام خود رسانه است یا به عبارت دیگر، تأثیر یک رسانه بر افراد یا جامعه، به میزان شدت تغییرات در مقیاسها و معیارهایی بستگی دارد که هر فناوری جدید، در زندگی روزمره پدید میآورد. یک رسانه میتواند سبک روابط انسانی را شکل دهد و معیارهای عملکردهای موجود در این رابطه را مشخص کند. (مک لوهان, ۱۹۹۴)
این جملهی مشهور، نشان دهندهی اهمیت رسانه و تأثیرات شگفتانگیز آن بر زندگی ما است که صاحبان رسانه، متوجه آن هستند و با روشهایی سعی در جذب مخاطب و گاهی فریب آنها دارند.
پروپاگاندا
پروپاگاندا تکنیکی است که قدرتها با آن، اقدامات غیر موجهشان را مشروعیت میدهند. به عبارتی در این روش که از آن به “تبلیغات سیاسی” نیز یاد میشود، اطلاعات هماهنگ و جهتدار به منظور بسیج افکار عمومی از طریق تبلیغات سیاسی، پخش و فرستاده میشود. برخی نیز معتقدند انتشار هدفمند مجموعهای از اطلاعات با هدف تحت تأثیر قرار دادن افکار و رفتار مخاطبان، پروپاگاندا است، ولی نکتهی حائز اهمیت اینکه کاربرد این واژه بر خلاف تلقی عامیانه، به حوزههای سیاسی محدود نشده و در هر زمینهای که با مخاطب سر و کار دارد، قابل استفاده است (بی.نا, تسنیم, ۱۳۹۴). رسانهها با این روش میتوانند هدایت اذهان مردم را در دست بگیرند و مواردی را که باب میل خودشان است را در ذهن مردم بنشانند و در فضای جامعه همان را برجسته کنند.
“در این روش که از آن به “تبلیغات سیاسی” نیز یاد میشود، اطلاعات هماهنگ و جهتدار به منظور بسیج افکار عمومی از طریق تبلیغات سیاسی، پخش و فرستاده میشود. برخی نیز معتقدند انتشار هدفمند مجموعهای از اطلاعات با هدف تحت تأثیر قرار دادن افکار و رفتار مخاطبان، پروپاگاندا است، ولی نکتهی حائز اهمیت اینکه کاربرد این واژه بر خلاف تلقی عامیانه، به حوزههای سیاسی محدود نشده و در هر زمینهای که با مخاطب سر و کار دارد، قابل استفاده است.“
ژئوپلیتیک رسانه
انتهای پیام