اخبار

حکم دادگاه لاهه؛ نقطه عطف در مناسبات جهانی علیه صهیونیست‌ها

کارشناس مسائل اسرائیل با تأکید بر اینکه اساس صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان کیفری بین‌المللی نقطه عطف تاریخی در عرصه بین‌الملل و مناسبات جهانی در برابر رژیم صهیونیستی است، افزود: براساس این حکم، تابوی برخورد قضایی و حقوقی با مسئولان رژیم صهیونیستی شکسته شد و نکته مهم تأیید اقدامات تعمدی دو جنایتکار صهیونیستی است. 

معصومه نصیری، کارشناس مسائل اسرائیل

به گزارش عصر هوشمندی، معصومه نصیری، کارشناس مسائل اسرائیل در گفت‌وگو با ایکنا به صدور حکم اخیر دیوان کیفری بین‌المللی (دیوان لاهه) درخصوص بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم به دلیل ارتکاب جنایات جنگی، اشاره کرد و گفت: این حکم مبنی بر بازداشت نتانیاهو و گالانت به عنوان افرادی تأثیرگذار در حوزه اقدامات ضدبشری در سطح منطقه است. 

تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل ادامه داد: حکم دادگاه با دستیابی به دلایل قانع‌کننده‌، نشان می‌دهد نتانیاهو مسئول جنایاتی است که به صورت مشترک با گالانت مرتکب شده‌ است و از جمله این جنایات استفاده از قحطی به عنوان یک روش جنگی، بحث جنایت علیه بشریت، قتل، آزار، اذیت و سایر اقدامات ضد  انسانی است. 


وی با تأکید بر اینکه مسئله اصلی اساس صدور چنین حکمی است که نقطه عطف تاریخی در عرصه بین‌الملل و مناسبات جهانی در برابر رژیم صهیونیستی خواهد بود، افزود: براساس این حکم، تابوی برخورد قضایی و حقوقی با مسئولان رژیم صهیونیستی شکسته شده است. نکته مهم‌تر و اساسی‌تر اعتراف به اقدامات تعمدی دو جنایتکار صهیونیستی است. 

فعال‌ شدن محاکم بین‌المللی علیه رژیم صهیونیستی

نصیری با تأکید بر اینکه بحث قحطی، نرسیدن سوخت، دارو و هر امر ناقض حقوق بشر به عنوان یکی از اتهامات و جرم‌های این افراد شناخته شده است، اظهار کرد: بنابراین همین اتفاق و فعال شدن و به رسمیت شناختن جنایات ضد انسانی و حقوق بشری در غزه و لبنان از سوی مجامع و محاکم حقوقی و قضایی بین‌المللی، پله نخست و بسیار مهمی در این تحولات است که نباید آن را نادیده گرفت.

کارشناس مسائل اسرائیل بیان کرد: هر آنچه به عنوان موارد اتهامی و مجرمانه گالانت و نتانیاهو مطرح شده، تک به تک قابل پیگیری است. بحث صدور حکم و دستگیری و تحت تعقیب قرار گرفتن این دو جنایتکار در کشورهایی که ذیل دادگاه بین‌المللی و معاهدات پذیرفته شده آن هستند، نکته مهم دیگری است؛ به عبارت دیگر بخش اعظمی از کشورهای اروپایی و قاره آمریکا شامل حال اجرای این حکم می‌شود. 

جهان را برای نتانیاهو ناامن کنیم

وی با اشاره به ضرورت پیگیری اجرای این حکم تا انتها از سوی کشورهای اسلامی گفت: باید دستگیری، محاکمه و در معرض قانون و محاکم بین‌المللی قرار گرفتن برای نتانیاهو و گالانت اتفاق بیفتد تا این حکم صرفاً در حد صدور یک حکم و اتفاق قضایی باقی نماند بلکه حالت شکلی و عملیاتی پیدا کند. اینطور نباشد که صرفاً به صدور حکم دادگاه کیفری بین‌المللی به عنوان مرجع حقوقی بین‌المللی، بسنده کنیم که با استناد به عناوین مجرمانه، حکم دستگیری اینها را مطرح می‌کند و در کنار آن نیز بسیاری از کشورها واکنش مثبت نشان دهند، هرچند هم‌پیمانان رژیم صهیونیستی واکنش‌های منفی داشتند اما اجرای آن و ناامن‌سازی جهان برای نتانیاهو و گالانت و سایر مسئولان رژیم صهیونیستی موضوعی است که باید در قالب مطالبات مختلف توسط کشورهای اسلامی و سایر کشورهایی که واکنش مثبت داشتند، پیگیری شود تا هیچ جای جهان برای چنین جنایتکارانی امن نباشد. 

نصیری به برخی تحلیل‌ها مبنی بر نمادین بودن چنین حکم‌هایی اشاره کرد و گفت: البته اگر اجرای این حکم‌ها پیگری نشود ممکن است این تحلیل درستی باشد به طوری که دادگاه بین‌المللی می‌تواند بعدها مدعی باشد من به وظیفه خود عمل کردم اما ضمانت اجرای لازم را نداشته است. همانطور که سخنگوی وزارت امور خارجه نیز مطرح کرد جمهوری اسلامی ایران نیز پیگیر اجرای فوری و کامل این حکم است و از هر گامی برای تحقق عدالت و پایان دادن به بی‌کیفرمانی رژیم ‎اسرائیل استقبال می‌کند. بنابراین صدور این حکم با پیگیری‌ برای اجرا مرتبط است. 

مطالبه اجرای حکم دادگاه لاهه

کارشناس مسائل اسرائیل افزود: همانطور که پیگیری‌ها، مطالبه‌گری‌ها و سایر روش‌هایی که در محور مقاومت اجرا شد و جریان را به اینجا رساند تا دادگاه کیفری بین‌المللی چنین حکمی را صادر کند، در ادامه نیز باید مطالبه اجرای این حکم در دستور کار قرار گیرد. اگر پیگیری و مطالبه‌ای صورت نگیرد حتما صدور حکم حالت نمادین خواهد داشت. لذا مطالبه اجرای  حکم دادگاه لاهه باید همواره در دستور کار کشورها باشد. 

وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها بر اجرای این حکم تأکید کرده‌اند، گفت: رژیم صهیونیستی یک کشور  نیست؛ همان چیزی که جمهوری اسلامی ایران و محورهای مختلف جبهه مقاومت نیز سالیان سال بر آن اتفاق نظر دارند. اساساً یک کشور دارای قواعدی برای شکل‌گیری است. رژیم صهیونیستی براساس همان‌چیزی که در معاهدات بین‌المللی به عنوان کشور شناخته می‌شود، قاعده کشور بودن را نداشته است.

نصیری بیان کرد: همان که می‌گوییم اسرائیل غاصب یعنی به کشور دیگر رفته و کشور خود را بر آن کشور اول بنا کرده‌ است. فلسطین وجود داشته است اما شما فلسطین را برای خود چند پاره کرده‌اید و کشوری را برای خود شکل‌داده‌اید حتی براساس کنوانسیون‌های بین‌المللی چون یونسکو، اسرائیل به عنوان کشور به رسمیت شناخته نمی‌شود و عضو یونسکو نیست یعنی تا این حد این موضوع در برخی از مجامع بین‌المللی، جدی است. 

حکمی که دلهره ایجاد کرد

وی درباره تاثیر این حکم بر فراهم کردن فضای مطالبه جهانی اخراج اسرائیل از سازمان ملل و یا کارهایی شبیه به آن گفت: رژیم صهیونیستی ماهیتی ترسو در درون خود دارد. صدور حکم دستگیری موجب دلهره و اضطراب در مقامات رژیم صهیونیستی شده چرا که دنیا را برای آنها ناامن کرده است و نه فقط بخشی از کشورها را. 

کارشناس مسائل اسرائیل ادامه داد: روش‌های بعدی و تکمیل‌کننده چنین احکامی، درخواست اخراج اسراییل از مجامع بین‌المللی و عدم دعوت آنها حتی در مسابقات ورزشی، فستیوال‌های فرهنگی و هنری و همایش‌های علمی دنیا است؛ یعنی هر آنچه که رژیم صهیونیستی سعی کرد تا طی سال‌های گذشته برای فلسطینی‌ها ایجاد کنند باید اکنون به صورت معکوس برای آنها اتفاق بیفتد و آنها به صورت جهانی از عرصه‌های مختلف کنار گذاشته شوند و در عین حال نیز شاهد این باشیم که مجامع بین‌المللی به صورت مؤثر و نه به صورت نمادین پای کار مقابله با رژیم صهیونیستی بیایند.

نصیری در پایان گفت: این حکم دارای عناوین مجرمانه برای نتانیاهو و گالانت است؛ یعنی از هیئت حاکمه جنایتکار رژیم صهیونیستی صحبت می‌کند لذا به نظر می‌رسد باید از حالت شعار و نمادین خارج شده و به طور عملیاتی‌تر بحث حذف و اخراج رژیم صهیونیستی را از عرصه‌ها و مجامع مختلف بین‌المللی پیگیری و مطالبه کنیم. 

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا