مانور قیمت ها روی رگ تاب آوری اجتماعی

این روزها رشد صعودی و البته اعجاب برانگیز قیمت برخی اقلام، واکنش های مختلفی را از سوی رسانه ها و افکار عمومی در پی داشته است. دلار به قله ۵۰ هزار تومان صعود کرد، سکه روند افزایشی خود را طی می کند، خانه دچار نوسانات قابل اعتنایی شده و گوشت هم گرفتار افزایش قیمت چشمگیری شده است.
معصومه نصیری ـ کارشناس رسانه و تحلیلگر دیتا
سرریز بهت و تعجب افکار عمومی از این حجم افزایش قیمت در شبکه های اجتماعی و فضای رسانه ای باعث تولید بیش از ۲۰۰ هزار محتوا طی ۲۰ روز اخیر شده است که بازه یکم اسفند به جهت تلاقی انتشار اخبار افزایش قیمت دلار، سکه، گوشت و پسته اوج نشر محتوا در این زمینه بوده است.
رصد دیتاک از چهار بستر خبر، اینستاگرام، تلگرام و توییتر نشانگر مانور ویژه رسانه های فارسی زبان خارج کشور بر روی موج گرانی ها بوده است.
کاربران اینستاگرام با نشر ۷ هزار و ۹۹ مطلب، یک میلیون و هفت هزار لایک، ۶۸ هزار و ۹۴ کامنت و نشر ۱۶ مطلب در ساعت، نسبت به افزایش قیمت ها واکنش نشان دادند که اسنترنشنال، رادیو فردا و یورونیوز بیشترین نشر محتوا را در این زمینه داشتند.
فضای تلگرام ضمن نشر تحلیل های مبتنی بر پیش بینی آینده قیمت ها، با نشر ۷۸ هزار و ۸۱ مطلب، بازدید ۱۸۸ میلیونی و بازنشر ۶ هزار و ۳۱ نفری حول محور کلید واژه های پرکاربرد دلار، قیمت دلار و نرخ خرید ارز دیجیتال کنشگری داشته است.
فضای خبر در بسترهای رسمی یعنی خبرگزاری ها و پایگاه های خبری با نشر ۱۹ هزار و ۱۱۳ خبر و بیشتر حول موضوع عرضه و فروش دلار به نشر اخبار پرداختند.
اهالی توییتر نیز با انتشار … توییت، …. ریتوییت، …. لایک نسبت به گرانی ها واکنش داشته اند. در فضای توییتر هم مانند اینستاگرام اینرنشنال، صدای آمریکا، من و تو و بی بی سی بیشتر بر روی اخبار افزایش قیمت ها فعالیت کردند.
روندکاوی و داده کاوی فرایند تولید محتوا در شبکه های اجتماعی نشان از جولان بی چون و چرای رسانه های معاند و معارض و تلاش برای گرفتن واکنش از مخاطب داخلی دارد. این تلاش در کنار اظهارنظرهای ناپخته برخی مسوولان میانی که باید بازار را کنترل کنند و … منجر به کاهش تاب آوری اجتماعی و کلافگی مخاطب و دمیدن بر فرایند وارونگی افکار عمومی شده است. وارونگی افکار عمومی اساسا منجر به تغییرات شناختی در مخاطب می شود و فرآیند تقابل سازی را تسریع و تشدید می کند.
این فرایند ضمن اینکه راهکارهای اقتصادی جدی حوزه تنظیم و کنترل بازار را در فرایندی قرارگاهی و مسوولانه می طلبد، فهم صحیح فرایند در حال وقوع برای افکار عمومی را در ابعاد مختلف طلب می کند. مخاطبان تجربه زیسته و برون داد تولیدات رسانه ای را هم افزا کرده و بر اساس آن رفتار اجتماعی خود را بروز می دهند.
انتهای پیام